Vi på Clear Round är stolta att sponsra Sjukhushästen och hans vänner i deras viktiga arbete. Vår medarbetare Christer Barregren följde med Louise Chatteli på ett besök på ett vårdhem i Södertälje en blåsig dag i februari. Här är hans rapport.
Författare: Christer Barregren
Kaninen Lillfot och miniponnyn Snöboll gillar att leka tillsammans och sover tillsammans på natten. Dessutom jobbar de tillsammans, besöker sjukhus och sjuka barn hemma, ofta tillsammans med hunden Chip. De är några av de djur som arbetar i den ideella föreningen Sjukhushästen och hans vänner. Föreningen överlever på bidrag och drivs av eldsjälen Louise Chatteli.
– Sjukhushästen och hans vänner sprider glädje och ger stöd till sjuka barn och deras familjer runt om i landet. Vi besöker sjukhus och hospice och åker även hem till svårt sjuka barn, som får palliativa vård i hemmet, berättar Louise Chatteli.
Just denna dag i februari, då jag får följa med, ska Louise Chatteli besöka ett vårdhem i Södertälje. Detta besök sker i samarbete med Kultur 365, som i projektet Playmäkers aktiverar pensionärer med allt från chokladprovning och opera till cirkus och älgjakt inomhus!
– Vi ska besöka fyra grupper på fyra våningsplan, så Snöboll får åka hiss i dag, säger Louise Chatteli. Men först ska vi kolla golven. Om det är hala golv måste snöboll ha skor på sig.
Josefine Kraft och Turid Ekefjord från Södertälje 365 möter oss och visar var vi ska vara. Några av de äldre sitter redan och väntar. Andra kommer med sina rullatorer eller stödda av ett vårdbiträde. Louise säger att personalen fått noggranna instruktioner att inte klappa hästen. Besöken måste ske på djurens villkor.
– Även personalen blir glad när det kommer en häst på besök, de vill gärna klappa Snöboll och ta selfies för att visa sina barn, men det finns en gräns för hur mycket uppmärksamhet Snöboll orkar med på en dag. Därför är jag mån om att de äldre ska få tid med honom. Det är ju för deras som vi kommer.
Att de är efterlängtade märks tydligt. Det ligger förväntan i luften.
– I dag har vi en kvart ungefär för varje grupp, men nöjet varar längre än så. Personalen brukar berätta att de äldre talar om besöket i veckor i förväg. Sedan kan de prata om den i flera veckor efteråt. Så även om vi är här en kort stund, så varar besöket länge, säger Louise Chatteli.
Vi har kontrollerat var vi ska vara, personalen har sina instruktioner, golven är bra. Nu är det dags att hämta dagens huvudpersoner. Ponnyn Snöboll har fått hatt och slips. Kaninen Lillfot ligger trygg i Turids famn. Josefin går före och öppnar dörrar.
Den första gruppen sitter i en halvcirkel när vi kommer in. Alla får chansen att klappa både Snöboll och Lillfot. Många av dem är uppväxta med egna djur och besöket väcker trevliga minnen till liv. De klappar och pratar och berömmer Snöboll och Lillfot för att de är så lugna.
Louise Chatteli är koncentrerad. Även om Ponnyn Snöboll är både van och lugn så är han fortfarande en häst – och han är inomhus med mycket folk omkring sig. Om han känner sig trängd kan han backa undan. Men Louise lotsar vant runt honom och matar honom med knäckebröd.
Vid ett tillfälle frustar Snöboll till och då utbryter jubel och skratt. Snöboll verkar uppskatta det och frustar lite till. Louise berättar efteråt att han gör så om någon luktar för starkt, av parfymer eller krämer.
Innan vi går bugar Snöfoll och visar med hovarna att han kan räkna. Ett litet trick som livar upp alla, utom kompisen Lillfot, kaninen som verkar ha somnat på Turids arm.
– Det är inget dumt jobb, säger Turid. Att ligga på någons arm och bli klappad och beundrad. Sånt jobb skulle man ha!
Turid Ekefjord är en ung, aspirerande skådespelare. Hon tycker att jobbet som Playmaker på Kultur 365 har många likheter med teatervärlden: planera olika event, stå på ”scen” och underhålla människor.
Men schemat är strikt. Medan vi besöker en grupp på bottenplan samlas nästa ny grupp på våningen över. Hela besöket varar 45 minuter. Sedan är det dags att resa hem till stallet igen.
Det slår mig att dessa besök, som vi kan följa på Louises sociala medier, enbart är en bråkdel av allt arbete som hon lägger ner. Hon har sju hästar, en hund och fyra kaniner. Och just nu tar hon dessutom hand om två omplacerade papegojor som får separationsångest och skriker varje gång hon lämnar rummet.
Hur orkar hon? Louise skrattar när hon hör frågan.
– Det är många som säger att de också vill jobba med det här. Då bjuder jag hem dem till mig så de får prova på. En del kommer men ingen har stannat längre än ett par dagar. Sedan inser de hur mycket jobb det är. Det här är inget jobb, det är en livsgärning, säger Louise Chatteli
I USA är det ganska vanligt med sjukhushästar, men i Sverige är Louise ensam.
– Det hade varit skönt om vi var fler som jobbade med det här, som ett team. Det är slitsamt att driva det här helt själv, säger Louise.
Nu på vintern 2023 besöker Sjukhushästen och hans vänner vårdhem i Södertälje. När våren kommer ska de besöker sjukhus, inte minst under högtiderna. Då kan de ha riktiga föreställningar på olika teman. Då är de utomhus. Ofta på sjukhusets parkering. Och de barn som är för sjuka för att gå ut, får titta på genom fönstret.
Sjukhushästen och hans vänner åker även hem till svårt sjuka barn, som får palliativa vård i hemmet. Det måste vara väldigt tungt att träffa barn som är i slutet av sina liv. Hur orkar Louise?
– Jag själv drabbades av förlust och sorg som ung och fick mycket tröst av djuren. Därför vet jag vilken kraft och glädje som djuren kan ge. Inte bara till barnen som är sjuka, utan även till deras syskon som också behöver tröst och glädje. Även jag får kraft från glädjen som dessa besök ger. Det är det som får mig att fortsätta, år efter år, trots att det är tungt och svårt att få ihop rent ekonomiskt, säger Louise Chatteli.
Hemma vid Sparreholms slotttsgård, där Louise bor, väntar resten av djuren. Några hästar som i stallet ska få komma ut. Kaninen Lillfot vill gå in i värmen. Louise mockar och städar ur hästlastbilen. Det är mycket arbete kvar innan dagen är slut.
Jag tackar för mig och lämnar tillbaka västen som jag med stolthet burit under dagen. På den står det Sjukhushästen och hans vänner. Under en dag var jag en av dessa vänner. Det var en fantastisk dag.
Väl hemma surfar jag in på sjukhushästens hemsida och anmäler mitt intresse att bli fadder. Som fadder stöttar man inte bara verksamheten ekonomiskt, utan får även komma tillbaka och träffa Sjukhushästen och hans vänner på Sparreholm under sommarens fadderdagar.
Jag ser redan fram emot det.